PLASTICUL DIN CARE MÂNCĂM NE ÎMBOLNĂVEŞTE

O gamă largă de produse alimentare ambalate în plastic şi majoritatea veselei de unică folosinţă (paharele din care zilnic ne bem cafeaua, farfuriile şi tacâmurile de unicăa folosinţă) precum şi biberoanele pentru copii au în compoziţia lor o substanţă chimică foarte toxică pentru organismul nostru.

------------------------------------

Din păcate aceste afirmaţii nu sunt simple speculaţii, ele constituind rezultatul unui raport preliminar întocmit în cadrul Programului National de Toxicologie, condus de National Institutes of Health (SUA), care a scos la iveala posibilul impact asupra sănătăţii pe care îl poate avea substanţa Bisfenol-A.

------------------------------------

Bisfenol-A (BPA) este o substanţă conţinută în plasticul policarbonat şi în răinile epoxidice, în unele ambalaje ale alimentelor sau băuturilor, în paharele şi vesela de unică folosinţă, în unele dispozitive medicale şi chiar în biberoanele pentru sugari!

------------------------------------

BPA este capabil de se desprinde din plastic şi a intra în conţinutul alimentelor sau lichidelor cu care acesta ia contact, ajungând în felul acesta în organismul uman, unde se pare ca principalele sale efecte se evidenţiaza la nivelul sistemului endocrin, inhibând funcţia hormonilor naturali şi mimând acţiunea acestora. Practic se fixează pe receptorii acestor hormoni intrând îin comeptiţie cu aceştia, în special cu hormonii sexuali estrogeni.

Animalele de laborator hrănite din recipiente de plastic ce contineau BPA au dezvoltat faţă de celelalte animale hrănite din recipiente fără BPA leziuni precanceroase la nivelul sânului sau al prostatei. De asemenea, un studiu realizat la Centru de Control al Sănătăţii a scos la iveala faptul ca BPA a fost găsit în urina a peste 95% dintre persoanele voluntare la aceasta analiză.

------------------------------------

Din pacate şi biberoanele pentru copii conţin BPA, micuţii fiind mult mai sensibili la acţiunile nocive ale acestei substante. De aceea în Marea Britanie, organizatţa National Childbirth Trust a solicitat guvernului ca toate biberoanele care contin BPA să aibă o eticheta specială, în timp ce grupul Chemtrust a cerut ca toate ambalajele şi produsele ce conţin produsul toxic să fie interzise.

------------------------------------

Ce efecte nocive are BPA?

- Stimulează celulele cu potenţial cancerigen;

- Produce mărirea în volum a prostatei şi scăderea secreţiei acesteia;

- Creşte libidoul şi dorinta sexuală foarte mult;

-Facilitează depunderea lipidelor şi obezitatea, precum şi bolile cardio-vasculare;

- Scade capacitatea de învatare şi atenţia;

- Scade imunitatea.

------------------------------------

Nu toate produsele din plastic utilizate în industria alimentară conţin BPA, ci doar două tipuri din acestea: tipul 7 şi tipul 3. Acestea le recunoaştem după inscripţionarea pe ambalaj a semnelor de mai jos, adesea în relief:

Produsele care nu au acest semn pe ambalaj nu conţin BPA şi deci nu prezintă aceste riscuri pentru organismul uman.

------------------------------------

Pe curând!
Cu drag,
Rodica Serban