Speranta

Credinta

Ajutor

Adelin Mihaita (Glaucom congenital)

Dragă Moş Crăciun,
Ştiu că nu am fost un copil prea cuminte anul acesta. Îţi scriu totuşi, pentru că sper să mă poţi ajuta. Nu vreau să-ţi cer jucării cum ţi-ar cere alti copii, deşi îmi doresc atât de mult o maşinuţă cu telecomandă. Nu vreau să-ţi cer dulcuri, deşi tare tânjesc după ciocolată cu măr copt şi turtă dulce cu marţipan. Îţi cer doar să mă ajuţi să intru în lumea culorilor, a formelor, să pot alerga, să pot scrie, să fiu şi eu ca toţi ceilalţi copii. Da, asta vreau: să fiu ca ceilalţi copii.
Trebuie să-ţi explic de ce îmi doresc acest lucru. Până să ajung la şcoală eram cel mai fericit copil. Alergam în voie în jurul căsuţei noastre, mă jucam cu surorile mele, mă cocoţam peste tot şi aş fi vrut ca orele de joacă să nu se mai termine niciodată. Am început şcoala. Copiii, ca să ajungă oameni mari, trebuie să se ducă la şcoală, nu e aşa Moş Crăciun? Făcând lecţii în fiecare zi, mama a observat că duc prea mult cartea spre ochi şi clipesc mai des decât ar fi normal. A hotărât să mă ducă la medic, să-mi pună ochelari. Nu am fost îngrijorat, căci şi alţi copii purtau ochelari. Numai că medicul nu mi-a dat ochelari, ci ne-a spus că alta este problema şi trebuie să mergem la un specialist.
Mama a zis să venim în Bucuresti, că aici sunt cei mai buni medici din ţară. Am ajuns la cel mai bun spital de la noi ( Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice). Medicul care m-a consultat ne-a spus eu am GLAUCOM CONGENITAL – nici acum nu ştiu bine ce înseamnă. Dar mi-am dat seama că nu este ceva bun văzând lacrimile din ochii mamei. Să stii, Moş Crăciun, că de atunci o văd pe mama tot mai des cu lacrimi în ochi. Am fost operat prima dată la ochiul drept, apoi la cel stâng. Operaţia la ochiul drept a reuşit, pentru că văd bine cu el. La cel stâng vederea a fost înceţosată imediat după operaţie. Medicii au spus că se va limpezi în timp. Am urmat tratament. Numai că, eu din neatenţie m-am lovit la şcoală de balustradă sub ochiul stâng. Stiu, n-am fost un copil cuminte. Dar câţi copii sunt cuminti, Moş Crăciun? Când am fost la control medicul mi-a spus că asa voi rămâne cu ochiul stâng si că este posibil ca la un moment dat să nu mai pot vedea cu el.
Dar mama nu a vrut să accepte acest lucru. De atunci am mers la mulţi doctori. Am fost diagnosticat cu buftalmie şi tensiune intraoculară extrem de mică la ochiul stâng. Eu nu stiu ce înseamnă, dar îţi spun că tu le ştii pe toate. Am urmat mai multe tratamente, dar rezultatele nu au apărut. Ni s-a spus că există şansa ca eu să fiu operat cu succes în străinătate. Dar, Moş Crăciun, ca eu să plec în străinătate cu mama avem nevoie de multi bani: câteva mii de euro, aproape o avere pentru noi care trăim cinci persoane din salariul de muncitor al tatei.
Deci, Moş Crăciun, ajută-mă să ajung la clinica din Turcia şi să fiu operat să pot vedea şi eu ca ceilalţi copii. Promit că nu îţi mai cer nimic mulţi ani de acum înainte!
Pe curand!
Cu drag,
Adelin Mihaita Radu
Sat Lăculeţe, com. Glodeni
Dâmbiviţa


Pentru a putea ajuta: